Profesorul de azi vs. profesorul de mâine

Ștefania Floarea


Cu toții știm că în ziua de azi un mare impact asupra personalității noastre îl poate avea până și cel mai mic lucru, și de aceea sunt de părere că ar trebui să aruncăm o privire asupra comportamentului fiecărui profesor.  ”

Cum arată profesorul vostru ideal ? Cum se comportă, cum reacționează în raport cu colectivul clasei, atât al elevilor cât și al colegilor săi profesori ? Ce așteptări aveți când vă gândiți la “profesorul de mâine”?             

În acest articol, o să denumesc “profesorul de mâine” ca fiind o variantă de absolut, o variantă a profesorului de viitor, care nu numai că predă o materie cu drag pentru copii, a cărei informație să fie ușor accesibilă pentru elevi, dar va și reprezenta “un model” valoros în viețile elevilor. Și când zic “model”, nu mă refer la acel idol pe care îl avem încă de când suntem mici, ci mă refer la acel model de: “O da, este un om bun, societatea se poate mândri cu el”. Un profesor de viitor, în viziunea mea, este un profesor care, de la prima oră, îți intră la suflet, și indiferent de cât de puțin timp ai petrecut în compania sa, acesta tot îți rămâne la suflet. Această tipologie de profesor face elevii să vină cu drag la oră, urmând ca cele 50 de minute ale orei de studiu să fie unele plăcute la care cu toții, atât dânsul, cât și elevii să vină de drag.             ”

Profesorul de mâine nu este vreo dorință imposibil de atins, ci este, pur și simplu, un profesor la fel ca oricare altul, dar care, spre deosebire de profesorii standard, tinde să lase învățături de viață prin lecțiile sale, nu numai legate de materia sa.             

Acum că am prezentat ce ar putea să însemne un “profesor de viitor”, în antiteza acestuia am să caracterizez “profesorul de ieri”. Cuvântul “ieri”, pe lângă toate expresiile metaforice din proză, înseamnă doar trecut.             

Dar ce este un “profesor de ieri“? Un profesor al trecutului este acela care vine la oră și, timp de 50 de minute, predă o lecție pe care ești obligat să o înveți ca să treci clasa, și de preferat ca la finalul capitolului sa obții și o notă acceptabilă. Profesorii de ieri au fost buni cândva, nu zic că nu sunt de apreciat, ba chiar suntem recunoscători că ne-au educat părinții. Acest articol nu este un atac asupra profesorilor din generațiile vechi, ba chiar îi înțelegem din moment ce și dânșii dau mai departe învățătura așa cum au primit-o la rândul lor. Dar aici intervine problema, “profesorii de ieri” au educat generațiile trecute și tot așa cercul vicios continuă.             

Pe când timpul a trecut într-un mod rapid, totul s-a schimbat și aspirăm la viitor așa cum este și normal. Totul se schimbă, blocurile, tehnologia, medicina, cinematografele, gândirea adolescenților, până și modul de viață al animalelor, din moment ce câinii din trecut, din animale de vânătoare, acum au devenit animale pe care le îmbrăcăm și pe care le lăsăm sa doarmă în pat cu noi.            

Așa că vine întrebarea: dacă am schimbat atâtea lucruri, și aspirăm spre “viitor”, cum ar putea elevii să se mulțumească cu un profesor normal, obișnuit, care nu le captează atenția în niciun fel, deoarece nu știe cum sa facă asta? Cum poate un elev sa aibă o gândire avansată care menține atenția publicului căruia i se raportează într-o conversație, dacă el mergea la orele unui profesor de frică și abia aștepta finalul acestora? Nu putem cere celor din generațiile noi să rămână atenți la o oră care nu îi interesează absolut deloc, și să mai avem și pretenția să o învețe cu drag ?            

Sunt de părere că un profesor trebuie conceput pentru tiparul vremurilor noastre, trebuie să știe sa mențină atenția elevilor prin glumă, prin sarcasm, ba chiar și prin întrebări care nu au nimic de-a face cu subiectul lecției.             

De-a lungul anilor de învățăcel pe care i-am petrecut în băncile școlilor, dar și a liceelor, am ajuns la concluzia că profesorul care vrea, se adaptează! Vrei sa îți faci materia plăcută și accesibilă, la care copiii să vină de drag? Reușești! Și nu vorbesc aici de investiții majore în cărți despre "Cum să înțelegem adolescenții"; așa cum și nouă ni se spune zilnic la școală, așa spunem și noi mai departe: “există surse gratuite de unde poți învăța anumite abilități”. În momentul actual, cu toții avem avantajul de a ne facem un cont gratuit pe una dintre cele mai mari platforme virtuale: YouTube. Ce este atrăgător la aceasta este multitudinea de filmulețe care te învață să faci absolut tot ceea ce nu știi. Nu știi să desfaci o conservă fără desfăcator special? Există YouTube! Nu știi să aprinzi un cuptor pe gaz? Nu știi cum se spală hainele la o mașină, sau nu știi să lucrezi în word? Există YouTube! Nu știi să te faci plăcut unui colectiv sau să vorbești unui public? Există TedTalks-urile, pe care ghici unde le găsim? Exact, pe YouTube! 
            
Dorești să fii un cadru didactic ai cărui elevi să învețe de plăcere? Te conformezi! Vrei doar să îți predai materia pentru care ai învățat o viață, care la finalul lunii îți asigură un salariu? Atunci rămâi un profesor al trecutului.


Aveți încredere în noi și nu uitați:
AVE începe schimbarea!