Liceele vocaționale - sunt sau nu acestea o
opțiune validă?

Răzvan Ionescu

Probabil unii dintre voi fac parte din comunitatea micuță care consideră că liceele vocaționale nu reprezintă o opțiune validă. Dar oare este acesta adevărul ?
Sunt elev în cadrul unui liceu de Arte, încă din clasa I și pot spune cu sinceritate că vocația, indiferent de forma ei, chiar reprezintă pasiune. Liceul de Arte este deschis tinerelor talente, oferă sprijin și ajutor și întotdeauna are grijă ca fiecare elev să se integreze.
Când vine vorba despre profesori, liceul oferă și de această dată o oportunitate. Profesorii sunt mereu dornici să te ajute și să te susțină, chiar și în situațiile alegerii unei alte specializări ( în afară de muzică și desen). Probabil vă gândiți că puteți aplica doar la facultăți ce includ latura artistică, însă opțiunile sunt nelimitate, puteți aplica și la facultăți precum Politehnică sau Drept, iar legându-mă de ce am spus anterior, profesorii mereu vă vor oferi un sprijin în ceea ce vizează alegerea voastră.
Fiind elev din clasa I, pot spune împăcat că Liceul de Arte a fost cea mai bună alegere, nu m-aș vedea niciodată în altă parte, deoarece este un loc minunat, care m-a ajutat să mă descopăr, atât pe mine, cât și talentul meu de a cânta. Am auzit de foarte multe ori cuvinte precum:  "Nu mergeți la acest liceu, deoarece nu se învață la fel de bine ca și în celelalte școli.", sincer vă spun că am rămas dezamăgit în urma acestor spuse. Gândind logic, putem pune în evidență că este greu să îmbini talentul și învățatul, iar întotdeauna trebuie să găsești o cale de mijloc. Recunosc că notele mele din Evaluarea Națională nu au fost cele mai mari, dar asta nu m-a făcut să renunț la pasiune, deoarece am performat pe partea artistică și am rămas surprins extrem de plăcut atunci când am aflat că am obținut nota 10 la
examenul de instrument.  
Este greu să-ți descoperi vocația, iar aceste licee oferă un sprijin în acest sens. A face paralela dintre învățat și talent este o provocare serioasă. Stând și analizând mai bine situația, cred că și voi ați ajuns la concluzia că elevii liceelor vocaționale au un mic factor derutant în plus și trebuie să învețe să gestioneze mai bine timpul. De cele mai multe ori, poate notele la materiile generale nu sunt atât de ridicate, dar simpla idee că elevul în cauză a reușit să mențină egal cursul de învățare cu cel de perfecționare al talentului, reprezintă un pas important în progresul acestuia.
În prezent sunt elev în clasa a-10-a, iar scopul meu principal este să evoluez și să descopăr pasiuni noi. Am studiat timp de 4 ani vioara, din clasa I până în clasa a-IV-a, urmând ca din clasa a-V-a să încep studiul violei. La început nu eram la fel de focusat pe studiul violei, precum eram pe studiul materiilor generale, însă lucrurile s-au schimbat destul de repede atunci când am auzit vorbele frumoase pe care le împărtășea profesorul meu în legătură cu prestația mea, îmi amintesc și acum mândria de pe chipul părinților mei care ascultau cu un interes major.
Fiecare dintre noi are un model în viață, iar eu, consider că sora mea a reprezentat acest "model" pe care l-am urmat. Am decis să studiez la acest liceu, deoarece mereu mi-am urmat sora mai mare și mi-am dorit întotdeauna să dovedesc că sunt la fel de bun ca și ea. Îmi doresc să o urmez și la facultate și îi sunt sincer recunoscător pentru că întotdeauna a dat dovadă de răbdare și responsabilitate în ceea ce mă privește. Mereu a avut grijă să înțeleg materia și să am temele bine puse la punct, iar pentru asta îi mulțumesc enorm.
Privind acest liceu din perspectiva unui elev ce studiază muzica, chiar vă susțin să vă înscrieți dacă aveți un talent aparte. Frica de a eșua este mereu constantă pe parcursul progresului nostru și întotdeauna avem de învățat din greșeli. Acomodarea este cheia succesului în ceea ce privește acest liceu. Dacă vă este teamă că nu o să reușiți să găsiți o cale de a îmbina talentul cu învățatul, nu vă pierdeți, deoarece fiecare dintre noi are un timp de acomodare diferit și un ritm de gestionare aferent.
Colegii și profesorii sunt deschiși să vă ofere ajutor și să vă susțină.
Suntem un colectiv unit, dornic să cunoască alți tineri pasionați ce vor să își îmbunătățească vocația. Sper că acest blog a schimbat o parte din percepțiile negative și a reușit să convingă o parte din elevi să ofere o șansă, atât Liceului de Arte, cât și liceelor vocaționale.

Aveți încredere în noi și nu uitați:
AVE începe schimbarea!