ȘCOALA „MODELĂM
PERFECȚIONIȘTI”

Daria-Maria Niță

        Teamă… Îmi este teamă. De ce-mi impun că totul este într-atât de problematic când este în ordine? E în ordine? Nu observi că nu-i așa? Vrei să te ascunzi în spatele optimismului? De ce să mint că aud vorbele, când, de fapt ,citesc pe buze cuvintele nerostite ascultând șoaptele.
         Sunt ceea ce sunt pentru că exist în mediul meu, însă nu-mi amintesc să fi devenit elevă la Școala „Modelăm perfecționiști”! Și, în mod firesc, această școală nu există și poate nu a existat vreodată, dar pentru mine a fost cât se poate de reală pentru că în acest loc nu este nimic mai presus decât o notă și bineînțeles auto-mustrarea de conștiință a fiecărui elev. Dar cum s-a ajuns mai precis aici? Nu erau profesorii cei care semnalau cu sau fără voie competențele mai scăzute ale elevilor?
          Ce s-a întâmplat exact, nu-și poate explica nimeni… Teama de a fi judecat ar putea fi răspunsul. Nu… Poate frica de viitor? Este posibil… Frica de eșec! Dar nu toți oamenii greșesc? Aici nu este loc de așa ceva. Responsabilitatea este a ta! Programează-ți studiul, fii elev de nota 10, documentează-te în profunzime și din surse diverse, acordă-ți timp dezvoltării personale, fă mișcare, socializează, fii lider! Un ciclu continuu, un cerc al întâmplărilor o rutină imbatabilă de la care nu te poți abate, iar dacă nu o vei respecta, vei eșua. Dar nu există mai mult decât atât? Nu putem trăi în afara cercului? Nu poate exista o piramidă  a întâmplărilor unde nevoile și împlinirile personale și nu cele pe care viața de elev le impune, să se afle la bază?  Am aflat că este posibil. Am aflat că nu ceea ce îi împlinește pe ceilalți mă va împlinii, în mod cert, și pe mine. Am aflat că viitorul îmi aparține mie și nimănui altcineva.
          De-a lungul timpului mi-am pus mii de întrebări. Unele dintre ele au rămas fără răspuns, până în prezent, însă altele hotărâsem că aveau un răspuns cât se poate de clar. Nu, nu aș schimba nimic la rutină-fiecare dintre noi este eficient organizându-și, pe cont propriu, modul în care își desfășoară activitățile. Da, deși fac totul din propria inițiativă, îmi doresc ca notele obținute să nu mă facă sa simt că trebuie să-i mulțumească pe profesori, pe colegi sau chiar pe părinți.
         Realizând acest fapt, mi-am dat seama cum școala ne induce, în mod indirect, să privim eșecul ca urmare a notelor mici, iar implicit succesul ca urmare a notelor mari. Până atunci au existat momente în care mi-am însușit anumite informații din plăcere, fiind atrasă de modul în care profesorul transmisese mesajul clasei. Îmi amintesc cum, acasă, mă documentam în profunzime și din pură curiozitate despre subiectul dezbătut la școală doar cu câteva ore înainte, dorindu-mi să aflu mai multe. Ceea ce este destul de dezolant, dat fiind faptul că astfel de clipe le putem număra pe degete, clipe ce ar trebui să devină o normalitate, ce ar trebui să distrugă barierele rutinei.
           În realitate, este greu ca părerea unui profesor să treacă neobservată, să te facă să simți că fără acea notă nu ți-ai putea permite să lupți pentru visul tău. Încerci să-ți perfecționezi strategia, să studiezi eficient, să-ți creezi acea rutină despre care vorbeam, să ajungi cineva fără să-ți dai seama că de fapt ceea ce înveți nu te pasionează, fără să-ți dai seama că încerci să devii ceea ce alții își doresc și nu ceea ce tu îți dorești de fapt!
           Nota aceea poate nu te-a definit niciodată, iar tu ai lăsat-o să-ți scrie viitorul!

           Perfecțiunea nu există, dar cum pot exista perfecționiști?

            Oamenii ne modelează. Mediul ne modelează. Cum putem gestiona grija imensă pe care ne-o purtăm pentru a evita să facem vreun pas greșit? Toate acestea pornesc din temeri: din frica de a dezamăgi, de a nu reuși, de a nu te realiza. Trăim ca să ne mulțumim profesorii, în loc să facem o schimbare. Avem nevoie să simțim că școala nu este locul unde eșuăm sau izbutim, ci unde ne formăm capacitățile și aptitudinile, unde evoluăm, dezbatem liber, interacționăm, ne adaptăm schimbărilor din viața socială actuală fără a ne fi teamă să greșim!

Aveți încredere în noi și nu uitați  : AVE începe schimbarea !