Trecerea de la gimnaziu la liceu

Ioana Munteanu

Este imposibil să nu evidențiem un eveniment prin care toți elevii sunt nevoiți să treacă: tranziția de la școala generală la liceu. Evident, există multe schimbări atunci când avansăm spre o nouă etapă a vieții, una memorabilă și plină de taine. Anii de liceu, dar și această modificare radicală care are loc, va avea cu siguranță un impact major asupra elevilor. Așadar, toți trebuie să fie pregătiți!


Acum mai mult decât niciodată, trebuie să punem în lumină faptul că trecerea de la clasele gimnaziale la cele liceale poate fi, sau a fost, o perioadă dificilă pentru unii din noi. Unii pierdem prietenii de lungă durată, din cauza faptului că suntem la clase diferite, ba chiar la alte licee. Cu siguranță, este complicat să simțim cum se întâmplă aceste lucruri, însă este ceva ce vom întâmpina cu toții, mai devreme sau mai târziu, întrucât face parte din ciclul vieții. Liceul înseamnă oameni noi, oportunități nenumărate de a crea și lega prietenii, de a-ți demonstra potențialul, în mod special ție însuți. De altfel, acum începe și perioada în care majoritatea își doresc să intre într-o
asociație de voluntariat, când li se dezvăluie cât de minunat este voluntariatul în sine și cât de mult poate contribui o singură persoană la schimbarea lumii. Totodată, în timpul liceului vine și perioada mult așteptată în care suntem nevoiți să ne alegem cariera și drumul în viață. Pentru unii dintre noi, această decizie este una anevoioasă, deoarece, deși pe parcursul acestor 4 ani descoperim ceea ce ne place și ce nu, este mai mult decât complicat să alegi dintr-un șir nesfârșit de variante. Totuși, aici intervin și profesorii, părinții, prietenii, care sunt mai mult decât dornici să ne sprijine și să ne îndrume spre calea cea mai potrivită pentru noi.


Un alt motiv pentru care mulți sunt îngrijorați, posibil speriați, este diferența dintre profesori, și mai ales dintre modurile de predare ale acestora. Firește că există o mare deosebire, și nu numai între modalitățile de explicare, ci și între lecțiile studiate. Fără îndoială, cu toții am auzit zvonuri că profesorii de la clasele de liceu sunt mult mai reci decât cei de gimnaziu. Acesta este doar un zvon, dar, desigur, unii din ei sunt mai severi. Profesorii, exact ca elevii, diferă unul de celălalt, dar asta nu înseamnă că există această “răcire” comportamentală față de liceeni. De altfel, când vine vorba de lecții, acestea sunt aprofundate pe parcursul liceului, cadrele didactice încercând să le explice într-un mod cât mai eficient și interactiv. Se zice și că unii pedagogi tind să se oprească din predat, să fie mult mai dezinteresați față de cei din gimnaziu, însă, desigur, și acesta rămâne doar un zvon. Profesorii dau tot ce au mai bun încât elevii lor să înțeleagă integral lecțiile, nicidecum să nu le pese de educația acestora.


Toate aceste lucruri au dus doar la concluzia că trecerea de la gimnaziu la liceu este o perioadă de tranziție, de maturizare a tuturor elevilor. Este, cu precădere, o etapă anevoioasă, care necesită răbdare, acceptare și multă muncă, astfel încât elevii să ajungă cele mai bune versiuni ale lor. Cu toții știm și înțelegem că este dificil, și câteodată ajunge, probabil, să fie mai mult de atât, însă sa nu uitați că niciodată nu vi se poate da mai mult decât puteți duce. Așadar, să nu renunțați vreodată la visurile voastre!


Aveți încredere în noi și nu uitați: AVE începe schimbarea!