Cum învățăm?

Ioana Munteanu

Cu toții suntem familiari că a învăța eficient presupune mult efort personal și nu ne putem baza niciodată doar pe ceea ce ni se predă la orele de curs. Studiul individual este fundamental pentru orice sistem educațional, nu numai în România. Totuși, există nenumărate modalități de studiu, dar nimeni nu ne ajută să descoperim care dintre stiluri este cel benefic pentru noi.
Majoritatea elevilor din România se axează pe studiul vizual, care presupune să citim și să repetăm până memorăm ceea ce trebuie. Este cea mai uzuală metodă, dar sunt șanse ca modul în care înveți să nu ți se potrivească. Există teste pe internet care te ajută să îți descoperi stilul potrivit ție, dar nu ne putem baza în totalitate pe acestea. Astfel, trebuie să ne documentăm cu privire la unele moduri și să le încercăm până găsim varianta corespunzătoare nouă.
Este esențial ca, în primul rând, să înțelegem faptul că studiul nu impune o rutină strictă, adică zile întregi în care doar învățăm, ci ceva constant. Multe persoane tind să lase lucrurile pe ultima sută de metri, punându-se astfel într-o situație nefavorabilă. În realitate, studiul constant, pas cu pas, este cel mai rentabil. Avem nevoie de pauze în timpul învățatului, dar nu prea lungi, întrucât ne putem pierde concentrarea și motivația din acel moment. O metodă comună care se regăsește și în sistemul nostru educațional este cea care presupune 50 de minute de studiu și 10 minute de pauză. Cu toate acestea, unii preferă pauze mai lungi, iar alții mai scurte, ca să nu se abată de la drum.  De asemenea, orice distragere de la obiectivul nostru trebuie îndepărtată: telefonul, televizorul, sau orice altceva ce ne poate abate de la învățat.
De altfel, alegerea corectă a stilului de studiu este crucială. Dacă cuiva i se potrivește ceva, asta nu garantează faptul că ți se va potrivi și ție. Cum am precizat anterior, trebuie să încerci toate variantele până o găsești pe cea corespunzătoare ție. Studiul vizual se bazează pe citirea a ceea ce ai de învățat, cel auditiv se centrează pe ascultare, iar cel practic pe a crea ceva ce are în vedere lecția sau capitolul respectiv.
Când vine vorba de stilul vizual, mulți preferă să citească de câteva ori, pe secțiuni, apoi să scrie ceea ce au reținut. A scrie prezintă întotdeauna mai multe beneficii decât doar citirea cuvintelor. Cât despre cel auditiv, putem pune pe cineva să citească pe secțiuni, apoi să repetăm. Totuși, o altă variantă poate fi să ne înregistrăm citind și să ascultăm până memorăm.
Stilul practic este, cu siguranță, cel mai dinamic, întrucât ne putem exprima creativitatea. Ține foarte mult de imaginație și depinde și de materia la care învățăm. Spre exemplu, la fizică, chimie și biologie este simplu să realizăm anumite experimente, pentru a ne fixa cunoștințele. Fiind practic, nu va exista niciun dubiu că vom uita ceea ce am studiat, deoarece nu este învățat ”mecanic”. De asemenea, putem explica cuiva ceea ce știm din lecție, astfel fixăm mult mai bine totul, plus că s-a demonstrat că această metoda este mult mai avantajoasă decât celelalte.
Prin urmare, cel mai important pas spre un studiu excelent este să ne alegem corect stilul. Fie că învățăm de pe o carte sau un caiet, cu sau fără culori și markere, fie că facem flash cards și punem pe cineva să ne ajute, orice metodă care ni se potrivește este una benefică, deoarece nu există o singură metodă sau una în totalitate corectă, ci doar cea care contribuie la a transforma studiul monoton într-unul mai profitabil, mai puțin plictisitor și care ne ajută să nu uităm ce am învățat în câteva zile.

Aveți încredere în noi și nu uitați  : AVE începe schimbarea !