Putem îmbina pasiunea și școala?

Claudia Grigorescu

Viața unui elev încă din gimnaziu este o fugă după cunoașterea de sine, până la momentul final când ești pus în ipostaza de a lua o decizie având în vedere că  cei 12 ani de școală te-au ajutat să descoperi ceea ce îți place să faci.
Poate ai avut norocul să te fi dus la activități extrașcolare încă de când aveai suficient timp liber, și poate că ți-a și plăcut, și știi de la vârsta de 7 ani ce te pasionează, dar ce se întâmplă când trebuie să alegi între a te distra și a te ocupa de ceva ce îți place, dar necesită energie, răbdare, disciplină și probabil un program pe care nu ți-l faci după bunul plac? E frumos să crezi că o organizare bună a timpului o să te scape de a alege. Să zicem că reușești să păstrezi un echilibru între timpul alocat școlii, unui hobby si vieții sociale, însă echilibrul nu înseamnă că vei excela în toate și cu siguranță va deveni stresant să vezi că notele scad dacă nu vei pune mereu școala pe primul loc. Ce faci atunci când presiunea devine insuportabilă? Personal, nu mi-am dorit niciodată să mă rezum la 6 ore de școală pe zi, deoarece am știut dintotdeauna că pot mai mult și mi-am dorit să mă dezvolt din mai multe puncte de vedere.
Astfel, m-am implicat în diverse alte activități din proprie inițiativă și am realizat că sistemul școlar poate să devină mai primitor atunci când pui și pasiunea în echilibru. Implicarea mea în AVE a venit din aceeași dorință de a știi mai mult decât ceea ce este predat în școală. Am învățat de toate și am făcut-o în cel mai plăcut mod, am fost pusă în diverse situații și m-am văzut făcând lucruri de care nu eram tocmai sigură că sunt în stare și sunt convinsă că nicio secundă alocată activității mele în AVE nu a fost timp pierdut. Cu toate acestea, dacă se întâmplă să lipsesc de la o oră în favoarea unui proiect, voi prefera să găsesc un alt motiv pentru că știu că unii profesori preferă să audă că am programare la dentist decât să pomenesc o asociație, din păcate. Revenind la cele 6 ore de școală, pot spune că programul în sine e construit în așa fel încât îți trebuie puțin curaj să încerci și să îți dezvolți o pasiune. Mi-ar plăcea ca cei ce stabilesc programa școlară să realizeze cât de prețios e timpul liber al elevilor, un timp pentru autocunoaștere și dezvoltare a pasiunilor care ne-ar fi de un real ajutor când vom fi aruncați în a ne alege un drum în viață la 18-19 ani. Iar vorbind din nou despre a excela la școală, vei fi descurajat constant de către profesori pentru orice oră sau temă sacrficată (e foarte frumos să zic “descurajat”, pentru că în realitate pot deveni foarte supărați când vine vorba de așa ceva), și spun asta urmând un profil “vocațional”, unde sinceră să fiu nu simt niciun fel de vocație pentru ceea ce învăț la materiile de profil. E de înteles supărarea profesorilor pentru faptul că elevii neglijează școala în favoarea unei alte activități unde depun efort, dar uneori sistemul face lucrurile imposibile pentru mulți dintre noi.
Când îți alegi prioritățile ești îndemnat să alegi ceea ce îți va aduce viitorul pe care ți-l dorești, iar în ciuda a ceea ce vor alții de la tine, studiile ne spun că cel mai mare succes în viață îl au tinerii cu note de 7-8, care reușesc să se dezvolte și pe alte planuri. Explicația pentru acest lucru e că domeniile în care probabil aspiri să lucrezi caută oameni comunicativi, creativi, deschiși, capabili să exprime un punct de vedere, colaborativi și lista continuă. În esență, ai nevoie de un CV în care să prezinți aptitudini, experiențe și calități, nu de unul cu note mari. De altfel, notele nu vor vorbi în locul tău la un interviu și nici nu o sa te ajute să îți construiești ceva singur în cazul în care vrei să lucrezi pe cont propriu, pentru că nu vor putea defini niciodată ceva din lista de mai sus, lucru ce demonstrează importanța dezvoltării unor cunoștințe diferite, în afară  de cele pe care le deprinzi în școală.
Ar fi ideal ca școala să ofere mai multă deschidere în ceea ce privește descoperirea de sine și dezvoltarea pasiunilor, însă dacă școală nu e pregătită să ofere această deschidere încă, voluntariatul reprezintă forma ideală de descoperire și dezvoltare și totodată de implicare activă în comunitate.

Aveți încredere în noi și nu uitați  : AVE începe schimbarea !