Ce m-a învățat școala greșit ?

Ariana Florică

Sunt în clasa a XI-a, deci, calculând și grădinița căci acolo se pun bazele educației, până acum am petrecut 14 ani în sistemul de învățământ, 14 ani cu bune și cu rele, în care am învățat și am experimentat, în care am muncit să îmi clădesc un viitor, în special odată cu trecerea în ciclul gimnazial.
Dar acești ani petrecuți în cadrul școlii și-au lăsat amprenta asupra modului meu de a gândi și de a reacționa, am avut parte și de victorii, dar și de zile mai mohorâte, în care plângeam înfricoșată că voi lua vreo decizie greșită care îmi va distruge tot progresul și toată munca depusă pentru viitoarea mea persoană. Am învățat nopți la rând, am participat la concursuri, m-am implicat în tot felul de activități, am căutat ca mereu să învăț ceva nou, cu speranța că toate aceste sacrificii îmi vor aduce fericire și satisfacție în special în viața de adult.
Însă, odată cu trecerea timpului, maturizarea este inevitabilă și aduce la rândul său schimbări în mentalitate și gândire. Astfel, din punctul meu de vedere, ideile impuse de școala românească sunt majoritatea greșite. De mică am înțeles că trebuie să îmi placă școala, deoarece nu se cuvenea ca o fetiță să nu fie cuminte și o elevă eminentă, idee insuflată de familie și generalizată de școală, dar total greșită și stresantă pentru cei mici, în special. Ideea că trebuie să fii cel mai bun din clasă ca ceilalți să te considere inteligent este impusă încă din clasele mici și îi urmărește pe elevii români chiar și în anii liceului și poate și în viața de adult, creând stări de stres dar și o competiție nesănătoasă între elevi. Totodată, ca să fii un elev eminent, trebuie să excelezi la fiecare materie în parte, trebuie să știi toate lecțiile oricând și preferabil pe de rost… nu este important să rămâi neapărat cu informații necesare în viața de zi cu zi, atâta timp cât iei o notă bună și treci la următoarea materie la care ai învățat cuvânt cu cuvânt lecția de zi.

Un alt concept eronat este modul în care copiii sunt etichetați în funcție de calificativul sau nota obținută. Metodele de evaluare sunt, pedagogic vorbind, variate și este important să se facă o evaluare cât mai corectă, pentru a se cunoaște nivelul de cunoștințe al elevului, astfel încât cadrul didactic să poată remedia problemele sesizate. Totuși, elevii care nu obțin nota maximă sunt catalogați drept necunoscători și ignoranți, în unele cazuri se ajunge chiar la batjocură din partea celorlalți elevi, deoarece,  din păcate , fenomenul de bullying nu poate fi remediat așa ușor.
Pe lângă toate acestea, modul de prezentare a noțiunilor ce trebuie învățate de către elevi este depășit de cerințele educaționale actuale, unii profesori continuă să aplice metode pedagogice de mult apuse, iar materia ce trebuie studiată la fiecare obiect în parte este mult prea încărcată și structurată într-un mod greoi, ce pune în dificultate și cadrele didactice dar și elevii.

Astfel, gândirea greșită și ilogică, lipsa de încredere în propriile forțe, suferința cauzată de batjocura altor elevi sau poate chiar a cadrelor didactice, conceptul de învățare mecanică, toate acestea sunt repercusiuni ale unui sistem de învățământ greșit modelat. Toate aceste acțiuni asupra creierului unui elev nu sunt benefice și astfel, viitorul societății se află în continuu sub semnul întrebării.
Deci, după atâția ani de școală, pot spune că am acumulat un bagaj informațional amplu, dar și o serie de concepte greșite legate de viață și de modul în care ar trebui să se desfășoare anumite evenimente, precum și o mulțime de noțiuni fără sens și importanță în viața cotidiană. Ar mai fi multe lucruri eronate insuflate celor mici de către sistemul de învățământ, dar vorbele sunt în van în contextul în care nu se trage un semnal de alarmă care să implice și înfăptuirea unor acțiuni benefice și remediatoare.                                                        
Aveți încredere în noi și nu uitați  : AVE începe schimbarea !