Viața de elev reprezentant

Anastasia Ciobanu

Privind în spate, mi-ar fi plăcut ca înainte de a intra în AVE să știu mai multe despre viața de reprezentant, nu doar pentru o acomodare mai ușoară, cât și pentru setarea unor așteptări  pe măsură. Așa că, dacă ești interesat de activitatea asociației, dacă vrei sa ni te alături sau dacă ești un coleg reprezentant, articolul ăsta este pentru tine!
Prima mea întâlnire cu AVE a avut loc în clasa a 9-a, când încă eram îmbătată de primele zile ca boboc într-un liceu nou. Era pauză, dând scroll pe Insta, am dat de o postare de la AVE în care anunțau că sunt în căutare de noi membri. M-am întors spre Patrisia, prima mea prietenă din liceu, și i-am spus zâmbind: ”Ce zici? Ne băgăm?”. Doi ani mai târziu, Patrisia e președinte în AVE, iar eu fac parte din Comisia de Monitorizare și Etică.

Deși în clasa a 9-a, la sesiunea de recrutări din toamnă, am trecut cu brio partea de interviu, în aspiranță am întâmpinat dificultăți. Când m-am trezit pe la jumătatea aspiranței în biroul unui director pentru a discuta, împreună cu alți doi aspiranți, mi-am dat seama că lucrurile sunt mai complicate decât păreau. Am pornit la drum cu un exces de zel și cu zero pregătire, și asta a condus la un eșec. Credeam că bunele intenții combinate cu un entuziasm specific vârstei îmi sunt de ajuns, dar nu era chiar așa, iar drept confirmare sta faptul că nu am trecut de aspiranță. Atunci când m-am întors, la sesiunea de recrutări din iarnă, eram mai bine pregătită, venisem cu temele făcute și, drept urmare, a doua mea aspiranță s-a finalizat cu succes. Vremurile s-au schimbat; dacă atunci asociația era la început și încă se experimentau lucruri, acum programul aspiranței e diferit, mai complex. 

Diferența dintre reprezentare și voluntariat e una de nuanță, căci, în fond, ambele au la bază munca prestată pro bono, din plăcere. Totuși, diferența este reprezentată de scop, reprezentarea elevilor având ca scop protejarea elevilor și informarea acestora cu privire la drepturile și responsabilitățile pe care le au, iar voluntariatul înfăptuirea de acțiuni caritabile prin diverse proiecte, parteneriate. O altă diferență se întâlnește la structură: Asociațiile elevilor și Consiliile elevilor au o structură bine definită și se întâlnesc în Adunări Generale în care membrii își exercită dreptul de vot, iar asociațiile de voluntariat organizează ședințe care au drept scop informarea voluntarilor. 

Viața de elev reprezentant se învârte în jurul Statutului elevului și al Legii Educației 1/2011. Statutul Elevului este aprobat în 2016, conform Articolului 1, alineatul 1, din Dispoziții Generale: “Prezentul statut reglementează drepturile și îndatoririle beneficiarilor primari ai educației, denumiți în continuare elevi, înmatriculați în unitățile de învățământ de stat, particular sau confesional din România”. Legea educației cuprinde prevederi și regulamente specifice în legătură cu administrarea, organizarea și buna funcționare a sistemului educațional. La început, m-a fascinat așa tare Statutul elevului încât l-am studiat mult timp. I-am găsit utilitate în viața de zi cu zi a unui elev, și mai ales în cadrul asociației, cu precădere la Linia de Urgență.  
Ca elev reprezentant în cadrul asociației, ai tangență cu diverse sarcini, în funcție de preferințe: poți să scrii descrieri, să faci cereri 544 către primării, să rezolvi probleme în cadrul Liniei de Urgență sau să porți discuții pe diverse teme cu invitații podcastului  nostru, The AVE Archives. Ai zice că în cadrul departamentelor poate interveni monotonia, pentru că sarcinile sunt la bază la fel, toate sunt descrieri, chiar dacă sunt pe teme diverse, iar cererile 544 se pot repeta, dar lucrurile nu stau chiar așa. Ministrul are grijă ca măsurile pe care le adoptă să fie cât mai diverse, așa că nu ne plictisim niciodată. Problemele care apar sunt mereu diverse, nicio postare nu seamănă cu precedenta.

Reprezentarea elevilor e pentru mine o experiență benefică, m-a scos de multe ori din zona mea confort și m-a ajutat să-mi dezvolt numeroase abilități.  În viitor, plănuiesc să devin cadru didactic, iar AVE m-a ajutat să îmi formez o perspectivă mai amplă asupra sistemului de învățământ și asupra nevoilor elevilor, iar acest lucru o să-mi fie de folos, căci un cadrul didactic trebuie să-și cunoască cât mai bine elevii. Dintotdeauna mi-a plăcut să mă documentez și să fiu informată, iar asociația mi-a oferit cadrul perfect pentru a face asta și pentru a folosi informațiile. În AVE am întâlnit oameni diverși. E interesant cum atâția oameni diferiți sunt aduși aproape de un singur scop, asta arătând solidaritatea elevilor. 

Sper că prin intermediul articolul meu ai văzut o altă față a asociației, căci AVE nu e o mașinărie care mănâncă profesori, taie și spânzură fiecare decizie a Ministrului. AVE e o adunătură de suflete tinere care au un scop simplu: reprezentarea elevilor într-o formă cât mai pașnică. Până la următorul articol, stați aproape și nu uitați:
AVE începe schimbarea!